Παιδική - Νεανική βιβλιοθήκη Αιδηψού - Γίνονται και θαύματα αν το θέλεις πολύ. [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]



Ένα ωραίο πρωί διαβάζοντας για τα νέα της περιοχής λίγα χρόνια πριν, πριν ακόμα αποφασίσω να ασχοληθώ με τα τοπικά νέα. Όντας όμως ένας ενεργός πάντα πολίτης, που δεν κολλάει να εκφράσει τη γνώμη του είδα κάτι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ένα τέτοιο πρωί, διαβάζω για τη δημιουργία μιας παιδικής βιβλιοθήκης, μέσα από τη ΔΗΚΕΙΑ με τότε πρόεδρο την κυρία Άννα Λουκατζίκου και με την αρωγή της δασκάλας του 1ου Νηπιαγωγείου των Λουτρών, κυρίας Λίλιαν Δούμα. 

Ο απώτερος σκοπός αυτής της συνεργασίας, να προλάβουμε την προθεσμία για την ένταξη της βιβλιοθήκης, σε ένα δίκτυο παιδικών βιβλιοθηκών σε πανελλαδικό επίπεδο, που τότε ξεκινούσε κάτω από την ομπρέλα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία με τη σειρά της είναι μέλος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού οργάνου που έχει ως σκοπό την αναβάθμιση των βιβλιοθηκών, ώστε να αποτελούν χώρους δημιουργικότητας και ανάπτυξης δεξιοτήτων, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στον θεσμό των παιδικών - νεανικών βιβλιοθηκών. Κάπου εδώ θα ήθελα να επισημάνω, την σπουδαιότητα που δίνεται στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και  πως αυτή, συμβάλλει σύμφωνα με δεκάδες έρευνες από παιδίατρους και παιδοψυχολόγους, ακόμα και στην σωματική τους ανάπτυξη αλλά το κυριότερο, στην μετέπειτα αρμονική ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Καθώς και μια σειρά από άλλες ευεργετικές προοπτικές, σε ότι αφορά την αυτοπεποίθηση τους. 

Πίσω στην ιστορία μας λοιπόν, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη καθώς από τα σχολικά μου χρόνια ακόμα, θυμάμαι να έχω αντιληφθεί και να πρήζω όποιον τύχαινε να βρίσκεται σε απόσταση "ακουστική" βολής, για την σπουδαιότητα της παιδείας στην ανάπτυξη ενός υγιούς ανθρώπου. Για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, στην μετέπειτα πορεία του. Για το αν θα αναπτύξει ακόμα και παραβατικές συμπεριφορές ή όχι. Παρακολουθούσα την πορεία αυτού του έργου με μεγάλη χαρά, μέχρι που μια μέρα συνέβη κάτι τραγικό. 

Μια προστριβή της κυρίας Λουκατζίκου με την τότε Δήμαρχο, την ανάγκασε σε παραίτηση και όπως φοβόμουν και είχα εκφράσει τότε, η ολοκλήρωση της ανάπλασης του χώρου, που θα στεγαζόταν η βιβλιοθήκη καθυστέρησε. Έτσι η προθεσμία χάθηκε και αν και τελικά η βιβλιοθήκη λειτούργησε, με την βοήθεια δύο δασκάλων του δημοτικού , στερώντας τους όμως την τεράστια διευκόλυνση που θα είχαν σε εργαλεία και συνεργασίες, αν είχαν ενταχθεί στο εν λόγω δίκτυο, τελικώς μετά τις κορδέλες και τις φωτογραφίες, αφέθηκαν στην τύχη τους. Τους αφαιρέθηκαν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα εργαλεία, που είχαν στην διάθεση τους και η παιδική - νεανική βιβλιοθήκη μετατράπηκε, με ευθύνη της τότε δημοτικής αρχής, σε χώρο φύλαξης εφημερίδων και περιοδικών, πολλές φορές με ενήλικο περιεχόμενο, ακατάλληλο για παιδιά. 

Ο χώρος από τότε χρησιμοποιήθηκε σποραδικά, για άσχετες χρήσεις και έπειτα αφέθηκε παρατημένος. Τι γίνεται όμως σήμερα; Έχει αλλάξει κάτι; Υπάρχει κάποια προοπτική ίσως, για αναβίωση του τότε σχεδίου, για αξιοποίηση της βιβλιοθήκης προς όφελος των μικρών μας φίλων; Των ανθρώπων που αποτελούν το μέλλον της πόλης μας; 

Επικοινώνησα με την τότε πρόεδρο της ΔΗΚΕΙΑ, κυρία Λουκατζίκου, καθώς και με την δασκάλα του νηπιαγωγείου μας και ορίστε τι μου είπαν. 


Η κυρία Λουκατζίκου με ενημέρωσε πως, υπάρχει η πολιτική βούληση από την Δημοτική αρχή, μετά από πρωτοβουλία του νυν δημάρχου και προέδρου της ΔΗΚΕΙΑ κυρίου Κοντζιά , για την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης, στο επίπεδο που προοριζόταν εξ αρχής. Για αυτό έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης του χώρου. 

"Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες αποκατάστασης καθώς η εγκατάλειψη είχε αφήσει πολύ έκδηλα τα σημάδια της. Εμπλουτίζεται η συλλογή βιβλίων (δυστυχώς πολλοί τίτλοι που είχαμε αγοράσει τότε δε βρέθηκαν), και ταξινομούνται από βιβλιοθηκονόμο. Στο επόμενο συμβούλιο της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α θα καθορισθεί ο τρόπος λειτουργίας και συντονισμού της. Είχαμε προγραμματίσει δράσεις μέσα στο καλοκαίρι, προς το παρόν πρέπει να τις παγώσουμε λόγω του κορονοϊού. ( Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις βιβλιοθήκες είναι πάρα πολύ αυστηρά). Το Σεπτέμβρη θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσει με πλήρες πρόγραμμα και σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι καλοκαιρινές δράσεις αν η κατάσταση στην πόλη μας είναι καλή, θα πραγματοποιηθούν απο τις 20 Ιουλίου και μετά.

Όσο για την κυρία Δούμα πριν σας παραθέσω τα λεγόμενα της, θα ήθελα να σταθώ στον απίστευτο ενθουσιασμό που έχει αυτός ο άνθρωπος για ότι αφορά τα παιδιά, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει πάντα κάθε προσπάθεια που κάνω και εγώ, να προβάλλω τις δράσεις τους. Για αυτό και έδωσα τον λόγο μου ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου, οι όποιες δράσεις να πάρουν την δημοσιότητα που τους αξίζει, όχι ως κάποιο μέσο αυτοπροβολής, καθώς δεν είναι αυτός ο σκοπός. Αλλά ώστε να πειστεί και ο τελευταίος γονιός, πως το παιδί του πρέπει να συμμετέχει σε όλες αυτές τις δράσεις και να εξαπλωθεί, ως ένα πέπλο που θα αγκαλιάσει κάθε παιδί, ακόμα και μακριά και πέρα από την Αιδηψό. Γιατί όπως οι δύο αυτές κυρίες, έτσι και εγώ, δεν ονειρεύομαι απλά μια Αιδηψό που αναπτύσσεται και ξεχωρίζει, ονειρεύομαι μια Αιδηψό παράδειγμα για άλλα μέρη στην Ελλάδα και στον κόσμο. Μια Αιδηψό που θα γίνει η αφορμή, για συμβεί ότι πιο όμορφο στον κόσμο.  

Οπότε πριν πάμε στα λεγόμενα της για το θέμα της παιδικής -νεανικής βιβλιοθήκης θα ήθελα να σας ενημερώσω πως από εδώ, μέσα από τον "Αιδήψιο" θα προβάλλονται όλες οι δράσεις της υπέροχης αυτής δασκάλας μας, του ανθρώπου αυτού που είχαμε την τύχη να έχουμε. Αυτή τη περίοδο ετοιμάζω ρεπορτάζ για το μέλλον των βιβλιοφωλιών, αυτής της τόσο ιδιαίτερης δανειστικής βιβλιοθήκης, η οποία αναμένεται σύντομα (κορονοϊού επιτρέποντος) να ξαναλειτουργήσει με ακόμα περισσότερα βιβλία. 




"Ο λόγος που δεν ξεκίνησε η βιβλιοθήκη ακόμη είναι η πανδημία που αντιμετωπίζουμε αυτό το διάστημα, οργανώνεται εδώ και 6 μήνες, όπως οι πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Η επιστημονική ομάδα που την στηρίζει είναι εξαιρετική, ό,τι πιο ποιοτικό υπάρχει στον χώρο στην Ελλάδα και εμείς κοντά τους, να κάνουμε τη γέφυρα. Όλα θα είχαν ξεκινήσει λίγο πριν το Πάσχα, αλλά δυστυχώς... Παρόλα αυτά σχεδιάσαμε καλοκαιρινές δράσεις προσαρμοσμένες στα πρωτόκολλα, τις οποίες πάλι αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε για λίγο λόγω της τοπικής κατάστασης."

Τελικά φίλοι μου, καθώς φαίνεται η παιδική - νεανική βιβλιοθήκη σε πείσμα μερικών, ήρθε για να μείνει και θα αναβαθμίσει κατά πολύ την ζωή των ανήλικων κατοίκων αυτής της πόλης. Μια ανάσα δημιουργικότητας σε μια κατά τα άλλα νεκρή δημιουργικά Αιδηψό ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες και ακόμα ειδικότερα για τους μικρούς μας φίλους. 

Εγώ θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην κυρία Δούμα για ότι σχεδιάζει για το μέλλον των παιδιών μας. Υπομονή και επιμονή στην κυρία Λουκατζίκου ώστε να πετύχει ότι ονειρεύεται για το μέλλον των παιδιών αυτής της πόλης. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου