Τέλος καλό, όλα καλά ή μήπως όχι;



Εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα έμελε η Αιδηψός να γίνει διάσημη στο πανελλήνιο για έναν ακόμη λόγο πέρα από τις ιαματικές ιδιότητες των υδάτων της. Ο εντοπισμός ενός ζευγαριού τουριστών ως πιθανά κρούσματα covid19 που στην συνέχεια επιβεβαιώθηκαν και προσκομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας με ταξί, ήταν αρκετός για να φέρει τον πανικό σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. 

Ας δούμε όμως λίγο τι λέει το ρεπορτάζ και οι αρμόδιοι για το όλο θέμα με λίγα λόγια. Το ζευγάρι αυτό ταξίδεψε με λεωφορείο στην Αιδηψό ιδιοκτησίας κάποιου συνεργαζόμενου πρακτορείου της Σερβίας με Ξενοδοχεία στην περιοχή. Με την άφιξη τους διαπιστώθηκε πως το ζευγάρι είχε συμπτώματα covid19 και μετέβηκαν στο κέντρο υγείας Ιστιαίας με ιδιόκτητο ταξί χωρίς σε καμία περίπτωση να ενημερώσουν τον οδηγό. Το προσωπικό του κέντρου υγείας τους ενημέρωσε μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΔΔΥ ότι πρέπει να μεταβούν στην Λαμία το συντομότερο. Ενώ τώρα διαβεβαίωσαν πως ,θα μεταβούν στην Λαμία με δικό τους μέσο καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, πέρασαν με το φερυ μποτ στην Αρκίτσα ερχόμενοι σε επαφή με τους επιβαίνοντες και από εκεί με δεύτερο ταξί στο νοσοκομείο της Λαμίας.  

Οι επαφές του ζευγαριού, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών ταξί βρέθηκαν και υποβλήθηκαν σε τέστ όπου σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις βρέθηκαν αρνητικοί στο τεστ για τον sars-cov2. Οπότε τέλος καλό όλα καλά και όπως έσπευσε να ενημερώσει ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού κύριος Κοντζιάς, είμαστε ένας ασφαλής προορισμός. Ή μήπως όχι; 

Από όλο αυτό το ρεπορτάζ προκύπτουν μερικά πολύ καίρια ερωτήματα. Αρχικά ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα προστασίας σε εθνικό επίπεδο που όπως αποδεικνύεται δεν επαρκούν και δεν αποκλείουν ένα επόμενο κρούσμα να εισέλθει στην χώρα. Όπως διαπιστώνουμε και από το σχετικό ρεπορτάζ, όσοι εισέρχονται στην χώρα δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο και η μόνη υποχρέωση τους είναι η καταγραφή των προσωπικών τους στοιχείων εφόσον έχουν εντοπιστεί ως θετικοί σε τέστ. 

Πέρα από τις ευθύνες σε εθνικό επίπεδο προκύπτουν ευθύνες σε περιφέρεια και φυσικά στον ίδιο τον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού. Ευθύνες καθώς δεν έχουν μεριμνήσει για τον επαρκή εξοπλισμό του κέντρου Υγείας Ιστιαίας και ειδικότερα του τοπικού τμήματος του ΕΚΑΒ, είτε με πιέσεις στην κεντρική εξουσία είτε με δικά τους κονδύλια, ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός ασθενοφόρων στην περιοχή. Ευθύνες υπάρχουν προφανώς και για την παντελή έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου και ενημέρωσης, των επαγγελματιών αλλά και των πολιτών της περιοχής, για να γνωρίζουν πως πρέπει να δράσουν στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα. Ξέρετε τα ευχολόγια και οι δημαρχιακές διαβεβαιώσεις δεν φτάνουν για να αποτραπεί ένα νέο κρούσμα...

Τέλος ευθύνες βαρύνουν και όλους εμάς που σπεύσαμε να κανιβαλίσουμε την είδηση διαδίδοντας ψεύδη που κάνουν κακό και στο τουριστικό προϊόν και στην ίδια την κοινωνία της Αιδηψού. Θα ήταν φρόνιμο θεωρώ να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε μια ήδη λειψή τουριστική περίοδο ώστε να μειωθεί στο μέτρο του δυνατού η όποια επίπτωση έχει η πανδημία στην καθημερινότητα μας και ειδικά για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες που έπονται. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου