Τι θα γίνει με το παλιό νοσοκομείο Χαλκίδας;

     

🕒 Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

     Το νέο σύγχρονο νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του εχθές Κυριακή 20 Ιουλίου 2020. Ένα έργο που έλειπε από την Εύβοια επιτέλους ολοκληρώθηκε και είναι πλήρως λειτουργικό. Φυσικά όλα αυτά με αυταπάρνηση όπως πάντα από το προσωπικό και σίγουρα, έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να δούμε αν έγιναν όλα όπως έπρεπε ή θα δημιουργηθούν προβλήματα τις επόμενες ημέρες. Αυτές οι εξελίξεις όμως φέρνουν και άλλα ερωτήματα. Τι θα γίνει με το παλιό νοσοκομείο Χαλκίδας; Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πολιτεία; Από τον δήμο της Χαλκίδας που είναι και ο φορέας στον οποίο ανήκει το οικόπεδο, που χτίστηκε το παλιό νοσοκομείο; 

    Ή μήπως απλά θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και θα παρατηθεί, όπως ακριβώς έχει συμβεί με τα περισσότερα ακίνητα του εν λόγω οργανισμού; (βλ. ιαματική πηγή Αιδηψού). Υποτίθεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι εκεί για να βρίσκει επενδυτές, όχι ως νεκροταφείο ακινήτων αλλά αυτό είναι μια συζήτηση για ένα άλλο άρθρο ίσως. Επίσης αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Χιλιάδες εξοπλισμού που βρίσκεται ακόμα μέσα στο παλιό νοσοκομείο θα αφήνεται να σκουριάσει; Υπάρχει μέριμνα ανακύκλωσης ή αξιοποίησης; 

     Ξέρετε η θέση του παλαιού νοσοκομείου κρύβει κινδύνους για την δημόσια υγεία. Όταν έχεις ένα παλιό εγκαταλειμμένο κτήριο στο κέντρο της πόλης πάντα διατρέχεις αυτόν τον κίνδυνο. Ειδικά αν αρχίσει να χρησιμοποιείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες ως άσυλο.

     Δεν θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό κτήριο για πολιτιστικές ή συνεδριακές δράσεις; Ίσως ακόμα και ως μουσείο; Χιλιάδες είναι οι χρήσεις ενός τόσο μεγάλου κτηρίου αν αξιοποιηθεί. Θα μπορούσε ακόμα και να χρησιμοποιηθεί από κάποιον ιδιώτη, να ανακαινιστεί ίσως ως ξενοδοχείο, κρατώντας ακόμα και κάποιους παλιούς χώρους αυτούσιους με νέα μηχανήματα. 

     Λόγω της Αιδηψού, θυμάμαι πολλά χρόνια τώρα να μιλάμε για τον ιαματικό τουρισμό, για τον ιατρικό τουρισμό και την ανάγκη ανάπτυξης του. Φανταστείτε λοιπόν μια ξενοδοχειακή μονάδα, με πολυτελή δωμάτια και κλινικές αποκατάστασης τραυμάτων ή ασθενειών, με υπερσύγχρονα μηχανήματα και καταρτισμένο προσωπικό, που θα προσφέρει σε μια γκάμα αθλητών, ηλικιωμένων αλλά και μη, ανθρώπων φροντίδα 5 αστέρων στο κέντρο της Χαλκίδας. Χρησιμοποιώντας ακόμα και προϊόντα από τα ιαματικά νερά της Αιδηψού, είτε από βότανα και προϊόντα της πλούσιας Ευβοϊκής γης. 

      Αυτή είναι μια ιδέα που τουλάχιστον εγώ την προτείνω εδώ και χρόνια, ακόμα και για την αξιοποίηση του "Κασταλία" με κάτι αντίστοιχο (ιατρικό προσωπικό, μικρά ιατρεία αποκατάστασης ασθενών και τραυματιών κλπ) από τον δήμο, χωρίς να βλέπω κανείς να ενδιαφέρεται επί της ουσίας. Μια ιδέα που αν γινόταν σε δημοτικό επίπεδο αξιοποιώντας ακόμα και τον αξιολογότατο θεσμό των ΣΔΙΤ, θα επέφερε τεράστια κέρδη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα ξεφύγουμε και στην Εύβοια, από την νοοτροπία του "γενικού" τουρισμού και θα επιλέξουμε να αναπτύξουμε παράλληλα και εναλλακτικά μονοπάτια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου