Παιδική χαρά ή δημόσιος κίνδυνος;;;

 

 

🕒 Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

 
 
    Η συγκεκριμένη φωτογραφία πάρθηκε μια εβδομάδα πριν από το παρόν άρθρο αλλά πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να διαπιστώσει πως ακόμα και σήμερα η εικόνα αυτή, που αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για τα παιδιά των κατοίκων της Αιδηψού παραμένει. Αλλά είναι μόνο αυτό το πρόβλημα; Όλα τα υπόλοιπα είναι εντάξει, σε ότι αφορά τη λειτουργία της παιδικής χαράς της Αιδηψού; Για να απαντήσουμε σε όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να δούμε το ιστορικό της παιδικής χαράς, ένα ιστορικό που έχω παρακολουθήσει από πολύ νωρίς. Από τη στιγμή που ξηλώθηκε η παιδική χαρά στην πρότερη της θέση, στο λιμάνι.
 
 
    Η παιδική χαρά της Αιδηψού έπρεπε να έχει ξηλωθεί από το 2009, όπου και ψηφίστηκε ο νόμος που καθόριζε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά. Παρόλα αυτά και με τεράστια καθυστέρηση, καθώς φυσικά και με την ανοχή της κεντρικής Εξουσίας, η παιδική χαρά ξηλώθηκε το 2017 και στη θέση της παρέμειναν αφύλακτα σίδερα και καρφιά, για τα οποία είχα γράψει τότε σε μέσο της περιοχής. Το θέμα πήρε έκταση και η τότε δημοτική αρχή προέβη στον καθαρισμό του οικοπέδου. 

    Στη συνέχεια και με τις ευχές όλων μας, ή σχεδόν όλων, η παιδική χαρά ξεκίνησε να κατασκευάζεται, στον χώρο του πάρκου της Αιδηψού και παρέμενε χωρίς περίφραξη για περίπου ένα χρόνο, βάζοντας σε κίνδυνο τα παιδιά, καθώς θα μπορούσαν να πέσουν ή να χτυπήσουν σε κάποιο δέντρο, ένα εκ των οποίων βρίσκεται ακριβώς στα όρια της βάσης της παιδικής χαράς, όπως είχα γράψει και τότε με άρθρο μου στο Edipsos Post που μπορείτε να βρείτε εδώ. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά τοποθετήθηκε ξύλινη περίφραξη, η οποία κάθε άλλο παρά ασφαλής ήταν χωρίς φυσικά καμία άλλη απαραίτητη παρέμβαση. Τι εννοώ; Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να δούμε τι ορίζει ο νόμος του 2009 και οι μετέπειτα ΚΥΑ, που έχουν εκδοθεί σχετικά με το θέμα. 
 
Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει:

Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1,00μ.. Στην περίπτωση που προβλέπονται είσοδοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, θα χωροθετούνται μακριά από την είσοδο κοινού για λόγους ασφαλείας.

Ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50μ.

Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό

Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς

Βρύση με πόσιμο νερό

Σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο προκειμένου για παιδικές χαρές άνω των 400 τμ.

Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ

Καλάθια απορριμμάτων

Σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων

Ζώνες πρασίνου

Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες:

- Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά

- Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

- Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον ΟΤΑ

- Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους - συνοδούς ατόμων με αναπηρία

- Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας


- Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς

Στην παιδική χαρά δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.

   1. Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου ΟΤΑ, ο οποίος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της και γενικά για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας.

Εγχειρίδιο οδηγιών για όλους τους εξοπλισμούς και τις επιφάνειες πτώσης με κατασκευαστικές λεπτομέρειες που αναφέρονται στην τοποθέτηση, στη συναρμολόγηση και στη συντήρησή τους.

   v) Οδηγίες λειτουργίας αν απαιτείται.

   β) Καταρτίζει και εφαρμόζει πρόγραμμα τακτικής συντήρησης του εξοπλισμού και των επιφανειών πτώσης και εξασφαλίζει την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφαλείας σε μόνιμη βάση.

   γ) Τηρεί βιβλίο συμβάντων, αριθμημένο και θεωρημένο από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου ή της κοινότητας, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι συνθήκες τυχόν ατυχημάτων, παρατηρήσεις ή παράπονα χρηστών.

   δ) Μεριμνά για την τήρηση της καθαριότητας του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος χώρου της παιδικής χαράς.

 

 

 

    Μετά από όλα αυτά έρχομαι και αναρωτιέμαι, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ οι απαραίτητες σημάνσεις για την ηλικία των χρηστών; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ τα καθίσματα για τους ενήλικες; Καθίσματα που παρεμπιπτόντως, αν λάβουμε υπ όψιν μας αυτά του πάρκου, που δεν θα έπρεπε, έχουν ξηλωθεί η καταστραφεί μετά τον καθαρισμό του πάρκου και την αποψίλωση δέντρων, από την παρούσα δημοτική αρχή και δεν έχει μεριμνήσει κανείς για την αντικατάσταση τους.  Για την πρόσβαση των ΑμεΑ μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να το εκλάβω και για αυτό, θα το αφήσω εκεί.

 





    Μετά από όλα αυτά είναι περισσότερο από εμφανές, πως η φωτογραφία είναι το λιγότερο πρόβλημα, μιας παιδικής χαράς που αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για τα παιδιά της περιοχής. Αλλά έτσι για την ιστορία ας απαντήσουμε και σε αυτό το ερώτημα. 

    Μετά από προσωπικό και πάλι ρεπορτάζ, κατέγραψα με την κάμερα μου ενήλικους τουρίστες, να έχουν καταλάβει την παιδική χαρά κατά τις βραδυνές ώρες πέρυσι στην αρχή του καλοκαιριού.

 

 

    Το επόμενο πρωί διαπίστωσα πως το παιχνίδι "γύρω - γύρω όλοι" που είχε τοποθετηθεί στη παιδική χαρά, δεν ήταν στη θέση του. Κάνοντας μια βόλτα στο πάρκο το είδα παρατημένο δίπλα στην βρύση και μετά από δική μου παρέμβαση, ενημερώθηκα από έμπιστη πηγή πως το παιχνίδι έχει αποθηκευτεί σε κάποιο χώρο, από την τότε δημοτική αρχή χωρίς να μου διευκρινίζεται αν παραμένει λειτουργικό και πότε θα επανατοποθετηθεί στη θέση του. 

Έκτοτε αγνοείται η τύχη του, αφήνοντας εκτεθειμένη τη βάση του παιχνιδιού όπως φαίνεται στην εικόνα, κάνοντας την παραμονή των παιδιών εντός της παιδικής χαράς εως και απαγορευτική, με τις βίδες και τη σιδερένια βάση που προεξέχει. 

    Εγώ απλά να ελπίσω πως κάποιος θα ενδιαφερθεί επιτέλους για την αντικατάσταση του παιχνιδιού, Ή ΈΣΤΩ την κάλυψη του σημείου, πριν να έχουμε κάποιο ατύχημα. Ένα ατύχημα που δεν έχει ήδη συμβεί μόνο από ΘΑΥΜΑ και την μέριμνα των ίδιων των γονέων.  

     Φυσικά μαζί με την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου της παιδικής χαράς, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου ώστε γονείς και παιδιά, ΑμεΑ ή μη, να μπορούν με ασφάλεια να τη χρησιμοποιούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου